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MILPERSMAN 1320-060 
 

PERMANENT CHANGE OF STATION TRANSFER ORDER 

(PCSTO), DELIVERY, INTERPRETATION, AND EXECUTION 
 

Responsible 

Office 

NAVPERSCOM 

(PERS-455) 

Phone:        DSN 

COM 

 

882-4148 

(901) 874-4148 

 

  

References (a) Catalog of Navy Training Courses (CANTRAC), 

    Volume 2 

(b) OPNAVINST 4650.15 

 

1.  Policy.  Permanent change of station transfer orders, both 

letter and message, will be written using plain language with a 

minimum of codes, abbreviations, and acronyms so orders will be 

more easily understood and will not require translation prior to 

execution.  Only standard abbreviations (e.g., EDA, EDD, NLT, 

NET, PRD, ACC, DNEC, CONV, BSC, etc.) and activity titles will 

be used as they appear on other automated documents.  

Abbreviated course titles may also be used along with the course 

identification numbers as listed in reference (a). 

 

2.  Disposition of Orders 

 

    a.  Original letter orders and any modifications will be 

mailed to the Personnel Support Activity Detachment (PSD) 

assigned in support of the officer’s activity.  Activities not 

supported by Pay and Personnel Administrative Support System 

(PASS) office will receive original letter orders direct. 

 

    b.  Message orders will be transmitted to the activities 

involved with the order via the Communications Centers serving 

them.  Message orders shall be locally reproduced by the PASS 

office supporting the member.  One copy will be certified 

“Original Message” over the signature of the commanding officer 

(CO) or officer-in-charge of the processing activity (or their 

designated representative).  In cases where message orders are 

relayed to a member by telegram, the following action will be 

taken:  the officer concerned, upon presentation to the 

disbursing officer, shall endorse the telegram received, with 

the words “Original Orders Received” and affix their signature.  

This certification will be sufficient to enable the disbursing 
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officer to make reimbursement for mileage without further 

confirmation. 

 

    c.  Commands receiving orders shall promptly deliver such 

orders and each modification, if any, of orders to the member 

and shall indicate delivery by an official delivering 

endorsement on the orders or modifications. 

 

    d.  Although the order will be addressed via activities 

providing personnel support, they are directed to the member 

being transferred.  Authority to specify the detachment date 

within the month of detachment remains with the member’s 

reporting senior. 

 

    e.  Orders to officers shall direct their detachment from 

their primary duty only, unless they have been assigned 

accountable duty.  Officers with additional duty at other 

activities will be considered detached from such duty upon their 

detachment from their primary duty.  Reference to additional 

duty shall not be made in detaching orders.  Upon detachment, 

information copies of the orders shall be furnished to the 

activity or activities to which an officer has been assigned 

additional duty. 

 

    f.  Procedures for processing a member’s orders are found in 

NAVPERS 15559B, chapter 2; or NAVPERS 15909G, chapter 23. 

 

3.  Reporting for Duty.  In carrying out the order, officers 

shall report to the CO or commander of the activity named in the 

orders for permanent duty, permanent duty under instruction, 

temporary duty, or temporary duty under instruction, etc., 

unless otherwise specified in the orders.  Deviation of the 

order must be approved by CHNAVPERS, and when required, a 

modification issued prior to the member’s detachment form, or 

reporting to, the final activity stated in the order.  

Application procedures are found in NAVPERS 15559B, chapter 2. 

 

4.  Proceed Time and Travel Time 

 

    a.  The date of detachment is a day of Leave, PT, or Travel 

Time (TT).  Date of detachment is only a day of duty if the 

member detaches and reports on the same day with no allowable 

TT.  The day of arrival is a day of duty.  When a member is 

detached from one permanent duty station and is ordered to 

another permanent duty station, the orders may allow 4 days 

proceed time, as outlined in MILPERSMAN 1320-090, in addition to 
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travel time outlined in MILPERSMAN 1320-100.  The word “proceed” 

is synonymous with “commence travel” and should not be construed 

as entitlement to proceed time. 

 

    b.  Unless a specific reporting date is directed in the 

order, members ordered to report for duty at a place or to 

proceed to any point and report for duty shall do so within 

4 days after date of detachment, exclusive of the proceed time, 

travel time, and authorized leave provided in the order or 

delineated elsewhere in this manual.  See reference (b) 

concerning circuitous travel for constructive travel time when 

traveling via a circuitous route. 

 

    c.  Where there is some degree of urgency for a member to 

report to a new station and there is no known requirement for 

the full 4 days proceed time, orders shall specify a time frame 

within which the member must report for duty, e.g., “Upon 

detachment, proceed and report NLT 12 hours after detachment, 

exclusive of travel time.” 

 

5.  Detaching Instructions.  Definition of specific detaching 

instructions appearing in the detaching activity section of the 

orders is found in NAVPERS 15559B and NAVPERS 15909G. 

 


