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SECTION 1:  POLICY RELATED QUESTIONS 
 

Q. What warm-up should be used for the PRT? 

ANS. The Standardized PRT warm-up should always be used prior to conducting the PRT. It can 

be found in Guide 5, Appendix A, or under CFL resources on the PRP webpage. 

Ref: PRP Guide 5 

 

Q. Do Sailors need to have a current PHA to conduct the BCA and PRT or will they be 

granted a 90-day extension as per the DODI 6200.06? 

ANS: Per Guide 6, “Sailors must have a current PHA, and, if required, complete any due or 

overdue DRHA to include the Post-Deployment Health Assessment (PDHA - DD2796) or Post-

Deployment Health Re-assessment (PDHRA – DD2900) to participate in the PRT portion of the 

PFA.” 

Ref: PRP Guide 6 

 

Q. Can push-ups be conducted on knuckles? 

ANS: No.  Per Guide 5, “Sailor will begin in leaning-rest position on the deck so that body forms 

a straight line through the head, shoulders, back, buttocks, and legs. Weight is supported only 

with the toes and palms of the hands. Feet shall not be in contact with the bulkhead or other 

vertical support surface.” 

Ref: PRP Guide 5 

 

Q. With the new NAVADMIN 031/24 authorizing Sailors to wear leggings/tights under 

their PTU shorts, can a Sailor wear leggings/tights during their BCA measurement? 

ANS: No. Per Guide 4, “control-top panty hose, spandex tights (i.e., leggings/tights), and other 

shaping garments are prohibited during BCA.” 

Ref: Guide 4; NAVADMIN 031/24 

 

Q. How do I satisfy the DoD-approved dietary supplement safety training requirement 

described in PRP Guide 3? 

ANS: Currently, there is no DoD-approved dietary supplement safety training available that 

satisfies the requirement in accordance with DoDI 6130.06. Uniformed Services University of 

the Health Sciences is actively developing the DoD-approved dietary supplement safety training, 

which is anticipated to be available at the end of Calendar Year 2024 via the Operation 

Supplement Safety (OPSS) Health Professional Module.  Additional information and updates can 

be found at https://www.opss.org/train-trainer .  As a reminder, personnel with an incomplete 

training requirement are not authorized to provide guidance related to dietary supplements. 

Ref: DODI 6130.06, https://www.opss.org/train-trainer 

https://www.opss.org/train-trainer
https://www.opss.org/train-trainer


Q.  Are pregnant Sailors required to provide proof of pregnancy to the CFL for non-

participation in the official PFA? 
ANS: Per Guide 8, “A Sailor intending to carry the pregnancy to term is encouraged to inform 

their commander upon confirmation of pregnancy, validated through a military health system 

(MHS) HCP, or civilian HCP where the Sailor is receiving care. To comply with Health 

Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPPA), The CFL is prohibited from 

keeping a copy.”   

Ref: PRP Guide 8 

 

Q.  Are postpartum Sailors required to perform a Wellness PFA before their official PFA? 

ANS:  No. After delivery, Sailors should participate in a progressive and appropriate exercise 

program, as soon as medically authorized, to return to Navy physical fitness standards. 

Ref: PRP Guide 8  

 

Q.  How does the long single cycle affect postpartum participation? 

ANS: Per Guide 8, “At the conclusion of their 12-month postpartum period, Sailors are required 

to participate in the next official PFA cycle. If the postpartum period expires during the official 

PFA cycle, the postpartum Sailor is NOT required to participate in the PFA cycle until the 

following official PFA cycle. However, Sailors whose postpartum period expires during the PFA 

cycle and would like to participate in the official PFA are authorized, if medically cleared by 

their HCP.” 

Ref:  PRP Guide 8 

 

Q.  Will PFA scores from the CY23 cycle be utilized for validation in the CY24 PFA cycle? 

ANS: Per OPNAVINST 6110.1K, “Sailors are exempt from participating in the PRT in the 

following PFA cycle ONLY when the Navy conducts TWO cycles per calendar year.” 

Ref:  OPNAVINST 6110.1K  

 

Q.  Why is the PFA cycle ten months long vice six months long in CY 2023? 

ANS:  Per NAVADMIN 258/23, “The Navy remains absolutely committed to the physical 

readiness of our force.  Sustaining one PFA per year is designed to reduce administrative 

requirements and empower commanding officers to build healthier people, leaders and teams.  

The cycle will be conducted from 1 February to 30 November 2024.” 

Ref:  NAVADMIN 258/23 

 

Q. How does a Sailor regain eligibility for advancement/retention? 

ANS: Sailors who have failed one or more PFAs must pass a command FEP mock or official 

PFA to regain eligibility for advancement/retention.  

Ref:  PRP Guide 1; BUPERINST 1610.10F 

 

Q. How do you determine which PFA code is used on Fitness Reports and Evaluations? 
ANS:  Per BUPERSINST 1610.10E, “enter the one-letter code for the result of each official 

PFA conducted in the reporting period. Document all official PFAs in block 20 using the 

following format: PPP. This indicates the individual passed three official PFAs during the 

reporting period. Do not enter spaces or slashes between the characters. Note: Format for block 



20 must be from oldest to most recent PFA performed during the reporting period. Format for 

block 20 must be from oldest to most recent PFA performed during the reporting period.” 

Ref: BUPERSINST 1610.10E 

Q. When should Deployed/Operations (DEP/OP) be used?   
ANS: Per Guide 1, “Based on deployment and operational commitments (DEP/OP), CO/OIC 

may elect to excuse a PFA cycle for the entire command. “DEP/OP” is a unit status and shall 

not be used for individual Sailors PFA status. 

- BCA Waiver: The CO/OIC must request approval from the ISIC to “DEP/OP” BCA for 

the command. 

- PRT Waiver: The CO/OIC can excuse two consecutive PRT cycles. Approval from the 

Echelon III VIA THE ISIC is required to “DEP/OP” the entire command from three 

consecutive PRT cycles.” 

Ref: PRP Guide 1 

 

Q. Can I transfer with 1 or more PFA failures? 

ANS:  Per Guide 1, “Any special programs/billets that have specific PFA requirements are 

annotated within its governing instruction.  For further guidance, Sailors should contact their 

rating detailer with NPC (PERS-4).” 

Ref: PRP Guide 1 

 

Q. If a Sailor fails the BCA, are they required to participate in the PRT? 

ANS:  Sailors who fail the BCA (Step 1-3) must participate in the PRT and require medical 

clearance prior to PRT participation. 

Ref: PRP Guide 4 

 

Q. Do FEP members need to complete and pass both the BCA and PRT during a mock or 

official PFA in order to be taken off of FEP? 

ANS: Per Guide 9, “FEP Participation and Disenrollment. Members are required to remain 

enrolled in FEP until passing one mock or official PFA with PRT scores at or above 

Satisfactory-Medium and be within AAS. If a member fails the BCA and/or PRT and is 

subsequently medically waived from an event, they will remain on FEP until they successfully 

pass a mock or official PFA for the events which they are medically cleared for.” 

Ref: PRP Guide 9 

 

Q. Are Enlisted members with 1 PFA failure eligible to re-enlist? 

ANS: Yes, after passing a command mock PFA conducted during FEP or official PFA and with 

CO recommendation for retention. 

Ref: OPNAVINST 6110.1K 

 
 

 

 

 

 

 

 



SECTION 2:  PRIMS RELATED QUESTIONS 
 

Q. Why do I get an “incomplete” when I enter a member’s Medical Waiver? 

ANS: “Incomplete” error usually occurs when the CFL/ACFL puts in scores (BCA/PRT) before 

inputting the Medical Waiver. CFL/ACFL must enter the Medical Waiver, BCA, and PRT in that 

order to avoid getting the “incomplete”. 

 

Q. I have a Sailor who made a mistake on their PARFQ. How can that be corrected? 

ANS:  
- If an edit to the PARFQ does not require the Sailor to present to the Medical Department 

to complete medical screening, CFL can edit the Sailors PARFQ.  

- For an edit to the PARFQ where there is the potential intent of Sailor avoiding medical 

screening, CFL is to direct Sailor to seek proper medical screening to reduce the risk of 

injury. 

- CFL accepts an inherent risk when editing a PARFQ on behalf of a Sailor.  

- CFL has only one opportunity to make an edit to a Sailor’s PARFQ. 

Ref: CFL PRIMS-2 Training Course 

 

Q. What do I need to do if my record was “accidentally” placed in a transfer status and my 

permissions were stripped? 

ANS: You must resubmit all NEW CFL or ACFL documents to PRIMS@navy.mil. Refer to 

Guide 7 for what documents you need to submit. 

Ref: PRP Guide 7 

 

Q.  What is Physical Readiness Information Management System Two (PRIMS-2)? 

ANS:  PRIMS-2 is the authoritative database for all physical readiness data on Active 

Component (AC) and Reserve Component (RC) Navy Service Members. 

Ref: PRP Guide 7 

 

Q.  Who can gain access to PRIMS-2?   
ANS:  Per Guide 7, “The only authorized users within PRIMS-2 are:  Command Fitness Leaders 

(CFLs), designated Assistant Command Fitness Leaders (ACFL 1 or ACFL 2), Special Users. 

Ref: PRP Guide 7 

 

Q.  Why won’t all Assistant Command Fitness Leaders have access to PRIMS-2? 
ANS:  The number of ACFLs having PRIMS-2 access is adjusted per command size due to a 

limited number of licenses available. 

Ref: PRP Guide 7 

 

 

 

 

 

 

 



Q.  What documentation is required to gain access to PRIMS-2?              

ANS: To gain access to PRIMS-2, the following documents must be provided via email to the 

PRP Office at: PRIMS@navy.mil: 

 CFLs:  CFL Certification Course Certificate, CFL PRIMS Access Letter and SAAR 

(DD2875) Form 

 ACFLs SAAR (DD2875)Form 

 All other Authorized Users:  Command Designation letter and SAAR (DD2875) Form   

Ref: PRP Guide 7 

 

Q.  What is required on the SAAR (DD2875) Form? 

ANS:  Step by step directions for filling out the SAAR form can be found at:  Accessing PRIMS-2: 

Complete a SAAR 
Ref: PRP Guide 7 

 

Q. Where can I find my PFA summary data? 

ANS:  PFA Summary data can be obtained via the member’s MyNavyPortal account as follows: 

I. Go to Home Page - MyNavy Portal 

II. Click “Quick Links” in top right  

III. Select PRIMS hyperlink and see “View current and historical results of your Physical 

Fitness Assessment (PFA).”  Click on the blue “CONTINUE” hyperlink.  Your PFA 

summary data will be available for review. 

Ref: NAVADMIN 251/22 

 

Q.  How can I fill out my PARFQ in PRIMS-2? 

ANS:  Sailors will complete their PARFQs electronically via MyNavy Portal, on the MyRecord 

link.  Only PRIMS-2 authorized users (e.g. CFL) can input a PARFQ that is blank or make one 

correction to a PARFQ (that was submitted through MNP) in PRIMS-2, if approved by the 

Commanding Officer. 

Ref: NAVADMIN 251/22 

 

Q:   I completed my PFA at my last command, but the data was not updated before I 

detached.  How do I get my PRT Cycle info updated? 

ANS:  Per Guide 1, “The command at which the PFA was conducted (not the new command) is 

responsible for record update via the Letter of Correction (LOC) process/submission.” 

Ref: PRP Guide 1 

 

Q.  How do I correct discrepancies in my PFA data? 

ANS:  Per Guide 1, “In order to correct a Sailor’s PRIMS PFA record, an LOC must be drafted 

by the CFL, signed by the CO/OIC, and forwarded to the PRP office along with supporting 

documentation.” 

Ref: PRP Guide 1 

 

 

 

 

 

mailto:PRIMS@navy.mil
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SECTION 3:  GENERAL QUESTIONS 
 

Q. Can a detachable fan be used on the Rower and/or Bike while conducting the PRT? 

ANS: No. No additional equipment is authorized on approved alternate cardio machines. 

 

Q.  Why does the PRP Office return my SAAR Form? 

ANS:  To ensure the SAAR Form is forwarded to eCRM for account creation, it must be 

correctly filled out otherwise PRP will return the form for correction.  Common errors are: 

Block 14 not checked, IA training not completed in the current FY, putting data in blocks that 

should be left blank, digital signatures not obtained. 

 

Q.  What is a modification SAAR Form? 

ANS:  A modification SAAR Form is required when requesting a change to a previously 

submitted SAAR Form.  These changes include:  PRIMS role (ACFL to CFL in the same 

command); adding additional UICs, etc.  Step by step directions for filling out the SAAR form 

can be found at: Accessing PRIMS-2: Complete a SAAR 

**SAAR Form must be annotated as a “Modification” vice “Initial.” 

 

Q.  Why did I lose access to PRIMS? 

ANS:  CFL/ACFLs are required to log in every 30 days, or they risk losing their access to the 

UICs assigned to them in the system.  Loss of access could result in the CFL/ACFLs submitting 

a new SAAR Form. 

 

Q.  Why do I get an error message when trying to enter PFA data on the Sailors in my 

command? 

ANS:  The most common error is insufficient access which means your permission sets as 

CFL/ACFL are not associated with your assigned UICs, or you are attempting to update a record 

in TRANS that has not yet been gained. To correct this, you need to ensure the members PFA 

record is gained to your UIC or contact the PRP Office via PRIMS@navy.mil for a resolution. 

 

Q.  As a new PRIMS-2 user (i.e., CFL/ACFL, Special User), is there any PRIMS 2 training 

available prior to, and after, gaining access? 

ANS:  CFL/ACFL training course can be located on the Physical Readiness webpage at: PRIMS-

2 Training (navy.mil)  

 

Q:  Why can’t I sign the member’s PARFQ after inputting it in the system? 

ANS: Usually due to inputting/editing data, saving it, and trying to go back in to edit.  CFL has 

ONE opportunity to enter a new PARFQ and/or edit a member’s submitted via MNP PARFQ. 

Once the CFL is locked out of edits to the PARFQ, an LOC is required with pertinent 

documentation. 
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Q:  Why am I receiving the error “insufficient access rights on cross-reference” when 

trying to gain a member? 

ANS:  Usually this error happens when (1) the member has not been gained to your UIC, (2) the 

ACFL/CFL has lost access to that UIC due to inactivity.  This error may also happen when 

trying to save a BCA, PARFQ or Medical Waiver. 

Q:  How do I process a check out that has not completed a PFA prior to leaving the 

command? 

ANS:   

 If current command is in their Command Cycle, and there is ample time to test member 

before member leaves, conduct the PFA in full prior to leaving and document member before 

transfer of PFA record. 

 If current command is not in the Command Cycle, and there is not time to complete the PFA 

on the member, and member will not have ample time to complete a full PFA upon arrival at 

the ultimate PCS duty station - Capture the member’s official BCA in PRIMS 2 and 

document the PRT participation as PCS. 

 If current command is NOT in their command cycle, and member has time to complete the 

PFA at final PCS location, Transfer the PFA record so that the gaining CFL can gain and 

administer the PFA for the member upon arrival.  

 

Q: Will requests sent via a personal (none DOD) email account be processed? 

ANS: No. All requests/inquiries in relation to the PRP office must be sent via a DOD email 

account. The PRP office does NOT process any requests from a personal email address due to 

CUI material. 

 

Q: What do I need to do to have my CFL/ACFL account “REACTIVATED”? 

ANS: Send an email to askmncc.fct@navy.mil with the PRIMS-2 users DODID and a screenshot 

of error message. MNCC will forward these requests to the MNHR_eCRM_Tier2_HELPDESK 

queue.  

**Error messages can range from: 

 Certificate verification failed 

 Insufficient Privileges 

 NO-ACCESS: Unable to find a user 

 REACTIVATION (did not log in over 30 days) 

mailto:askmncc.fct@navy.mil

